Награда “Миле Недељковић” за 2018 годину

Гордана Гарић Петровић из Београда – добитник награде ”Миле Недељковић” 

Жири у саставу проф. др Ненад Љубинковић (председник жирија), Јасна Бјеладиновић Јергић, др Јелена Јовановић, др Бранко Златковић, др Смиљана Ђорђевић Белић, донео је одлуку да награду ”Миле Недељковић” за најбољу књигу у области проучавања српске традицијске културе и историје за 2018. годину добије др Гордана Гарић Петровић из Београда за књигу Земљорадња у Србији (1878 – 1912), у издању Српског генеалошког центра и Историјског института у Београду (2017).

Повеља ”Миле Недељковић” за животно дело биће уручена проф. др Сретену Петровићу из Београда.

Признања ће свечано бити уручена у петак, 28. септембра, у Аранђеловцу.

Удружење грађана ”Баштина и будућност – Аранђеловац 1859” и ове године додељује награду ”Миле Недељковић” за најбољу објављену књигу из области савремене српске фолклористике (етнологије и антропологије, етномузикологије, народне књижевности). Награда носи име једног од најзначајнијих наших етнолога, проучаваоца народне традиције и историје, публицисте и педагога. Жири који бира најбољу књигу чине еминетни научници: проф. др Ненад Љубинковић (председник жирија), др Бранко Златковић (заменик), Јасна Бјеладиновић Јергић, др Јелена Јовановић и др Смиљана Ђорђевић Белић.
Програм доделе награде ”Миле Недељковић” је културолошког, научног и едукативног карактера, а биће одржан 28. септембра 2018. године у Аранђеловцу. Програмски концепт подразумева доделу награде ”Миле Недељковић”, као и специјалног признања и повеље за животно дело.
Награда ”Миле Недељковић” обухвата традиционално и фолклористичке радионице за ученике аранђеловачких основних школа. Ове радионице се односе на стицање основних знања из ликовних области, курс етно фотографије ”Етно разгледница” (радионицу води Славиша Живковић, познати шумадијски уметник наивац и етно фотограф); луткарска радионица ”Змај”, на којој ће се израђивати лутке од природних и еколошких материјала (курс ће водити Ана Ђорђевић, академски сликар).
Један од циљева ове манифестације је и утемељење Српског фолклористичког центра у Аранђеловцу, што би подстакло реализацију многих савремених културолошких идеја које се темеље на научно- популарном, компаративном, едукативном и стваралачком односу према народној традицији. И ове године манифестација ће имати значајну подршку Општине Аранђеловац и свих оних установа, удружења и појединаца с којима је и сам Миле Недељковић свесрдно сарађивао, оставивши за собом знаменито културно и научно дело. 

Програм

Петак, 28. септембар
11.00: Етно разгледница, радионица етно фотографије за ученике аранђеловачких школа (координатор Славиша Живковић),
Етно кућа, Аранђеловац
13.00: Змај, луткарска радионица за ученике аранђеловачких школа (координатор Ана Ђорђевић, академски сликар),
Етно кућа
19.00: Свечана додела награде „Миле Недељковић“ за најбољу савремену српску фолклористичку књигу. Додела повеље ”Миле Недељковић” за животно дело из области проучавања усмене традиције. Музички наступ женске певачке групе КУД-а ”Електропорцелан” из Аранђеловца,
Парохијски дом Врбичке цркве

Proudly powered by WordPress Theme: Adventure Journal by Contexture International.