Промоција књиге “Разбој на сокаку” – Владете Коларевић

Дана 3.6.2014., у сали Дома омладине („СОКОЛАНА“) У Аранђеловцу , обављен је приказ књиге господина Владете Коларевића ,родом из Брезовца, насловљена , за данашње време „старинским“ насловом „Разбој на сокаку“. Поднаслов Записи народног лирског стваралаштва из Горње Јасенице у Шумадији, даје упут у садржај и локацију настанка и бележења истог. Сачинитељ је књигу посветио Продановићима, ујацима из Блазнаве: Љубиши и Радовану.

RSCN5952 DSCN5950

 

DSCN5922

 

 

Одоцнеле наговести (Увођење у танке нити) је обраћање писца читатељима у Уводу књиге. „Ову књигу „ како каже „ при карају живота своди на руковети истрајног појања, руковети које сам отео од себе, бележећи насумице завет једног нараштаја који ми је претходио“… „Песма је усмена покрстица, вез којим се везиља тумачи самородним рукописом, што с′ иконе шару препочиње“….“Оно што сам мислио да кажем, чуо сам од других“.. Сходно напред наведеном, у пишчевом обраћању присутнима, кроз низ архаичних, истинитих, на тренутке забавних и хумористичних реченица, господин Коларевић је побрао аплаузе – скромну награду за оно што је дао.

DSCN5923 DSCN5919

Вече је започео господин Омер Петојевић, надахнутим читањем песама из књиге. Одмах се, и пре узимања књиге у руке ( издавач Књиге је Удружење грађана „Баштина И БУДУЋНОСТ“-Аранђеловац 1859. , до књиге  могло  доћи, јер је продавана у сали) могло сазнати да уз сваку песму постоји опис од кога је казана или забележена, када се певала, ко је певао, на који начин и сл. Испред Издавача, присутнима се топлим, бираним речима, протканим духом пријатељства и поштовања рада писца Коларевића обратио господин Миодраг-Миле Хаџи Бошковић, наводећи дугогодишњу плодну сарадњу писца и Удружења, и како рече „било би је и више али је до Владете. Кад напише, Владета, стално нешто и дописује, те писању никад краја „. Истакао је да у Коларевићу бивствује сакупљач и хроничар прошлости, да је његов дом – архив, те да много докумената која се не могу наћи на другим местима могу у његовој документацији. По речима уредника , мр Ивана Златковића, књига има вредност са више тачака посматрања и тумачења, а то је најбоље речено у напису проф.Ненада Љубинковића „ Реч је о једној од најбољих и најсложенијих збирки народних песама“. Пуна сала, што баш није уобичајено за овакав догађај, је посведочила да господин Коларевић има читаоце који га прате и цене његов рад. Такође, међу присутнима је било и оних који су учествовали у стварању књиге, дајући усмене прилоге за записивање у књигу као и родбине и пријатеља

. DSCN5926 DSC_0016 Вече је својим наступом обогатила певачка група девојака КУД „Елетропорцелан“, обучених у народну ношњу овог краја , а подијум је био оплемењен ћилимом, крчазима, наћвама , качицама по којима су биле послагане књиге –издања „Баштине и будућности“. По завршетку приказа књиге, присутни су позвани на коктел, где су у духу самог догађаја ,били послужени „домаћим“ питама од развучених кора и домаћим колачима. Дуг живот господину Коларевићу, добро здравље, уз посебну жељу, да лепоту којом нас је даривао продужи и у новим казивањима. Општа оцена, врло успешно, културно вече.

Ар.4.6.2014.                                                                                                                                                                    Љиљана Б.Бошкови

ћ DSCN5947 DSCN5945 DSCN5936DSCN5939 DSCN5935 DSCN5934 DSCN5943 DSCN5929 DSCN5924 DSC_0019 - Copy DSCN5949 DSC_0018

Proudly powered by WordPress Theme: Adventure Journal by Contexture International.