Из архива

Дани словенске народне културе у Аранђеловцу (2011)

У организацији Балканолошког института Српске академије наука и уметности, Комисије за фолклор при међународном комитету слависта, Удружења грађана „Баштина и будућност – Аранђеловац 1859“ и Општине Аранђеловац, у Београду и Аранђеловцу одржана је од 28. септембра до 03. октобра 2011. године културно-научна манифестација под називом ”Дани словенске народне културе”. У оквиру ове манифестације организован је међународни научни скуп на тему ”Заједничко у словенском фолклору” на којем је учествовало близу тридесет најеминентнијих научника из области проучавања словенске народне традиције из 11 земаља света, а међу учесницима било је и потомака чувене грофовске породице Толстој.

У оквиру програма манифестације, 29. септембра у аранђеловачком Дому омладине, додељена је и награда ”Миле Недељковић” за најбољу књигу из области савремене српске фолклористике. Добитник награде за ову годину је проф. др Бошко Сувајџић из Београда за студију Певач и традиција у издању Завода за уџбенике – Београд. Такође, додељена је и повеља ”Миле Недељковић” за животно дело академику Петру Влаховићу. Свечани програм доделе признања завршен је изванредним наступом београдског женског вокалног састава ”Моба” који се на посебан начин бави традиционалном српском музиком. У оквиру манифестације покренута је и студентска истраживачка радионица из области народног живота и традиције, у селу Брезовцу, а  ученици аранђеловачких основних школа имали су прилике да учествују у раду фолклористичких курсева етно фотографије (координатор – Славиша Живковић, чувени аранђеловачки сликар наивац и етно фотограф), као и традиционалног изворног певања (предавач – етномузиколог др Јелена Јовановић из Београда). Манифестација је завршена ревијалом балканског етнолошког филма на којем су, уз стручну консултацију др Весне Марјановић из Београда, приказани награђени документарни радови из Румуније, Македоније и Србије.

Манифестација ”Дани словенске народне културе”, међународни научни скуп ”Заједничко у словенском фолклору”, као и додела Награде ”Миле Недељковић”, реализовани су уз изузетну подршку Општине Аранђеловац, Министарства просвете и науке и Министарства културе и информисања Републике Србије.

 

 

 

 

Александар Бачко, први добитник награде ”Миле Недељковић” (2010)

 

Из ”Прошлости сентандрејских породица” Александра Бачка јесте изванредан допринос проучавању порекла породица, порекла презимена, не само у Сентандреји (а пре свега у њој), већ и у нас уопште. Књига је писана изузетно акрибично са изванредним, темељним познавањем историјских извора и односне научне и стручне литературе. Овом књигом је Бачко начинио и особени омаж Милету Недељковићу, који је својевремено, у педестом броју часописа ”Расковник”, иницирао оваква истраживања сјајном студијом о породици Иванекић, о породици своје мајке.

Стога, жири је једногласно одлучио да се награда ”Миле Недељковић” за најбољу фолклористичку књигу, објављену у 2009. години, додели Александру Бачку за књигу ”Из прошлости сентандрејских породица”.

Награда је уручена у оквиру вишедневне манифестације (септембар 2010), посвећене делу и животу Мила Недељковића. У народном музеју у Аранђеловцу отворена је изложба о Милу Недељковићу, говорило се о свим аспектима његовог стваралаштва у култури и науци, као и о фолклористичким темама у вези с Миловом родном Шумадијом. Свечану доделу награде оплеменио је концертни наступ Браће Теофиловића.

Proudly powered by WordPress Theme: Adventure Journal by Contexture International.