Шарање јаја 2014г

RSCN0586
DSCN0533
По Божијој милости, на ВЕЛИКИ ПЕТАК године 2014.-те, у организацији Удружења грађана „Баштина и будућност-Аранђеловац 1859“ и „Деца у срцу“, одржана је, сад већ традиционална манифестација шарања УСКРШЊИХ ЈАЈА.
Киша и прохладно време нису спречили децу и њихове пратиоце да у великом броју дођу у двориште етно куће домаћинства Милошевић.
За разлику од претходних година, а условљена поменутим временским приликама догађања су из дворишта пресељена у стару етно кућу, коју су, према овој намени организатори одговарајуће уприличили и опремили. На столовима је био велики број јаја, припремљених за шарање, боје, фломастери, сличице… Све је то стављено на располагање деци да покажу своје умеће и креативност.
Сходно циљу, манифестација нема конкурентски ни такмичарски смисао, већ развијање свести код деце о заједничкој припадности нашој Светој православној, саборној, апостолској цркви у којој је свако дете –дете. Учешће су узела, како деца из Удружења „Деца у срцу“ тако и деца опште популације, чиме је циљ и постигнут. Ограниченост простора је додатно допринела да се деца „измешају“ и да, седећи једна уз друге несебично помажу једни другима.
На почетку, дођађај су благословили свештеници Врбичке цркве, а потом је талентовани дечак Иван Николић , надахнуто прочитао из књиге „ За мог, малог , доброг дечака“,Љиљане Б.Бошковић, песму„Ускрс“. Иста је инспирисана догађањима у етно дворишту на Велики петак 2012.-те године.
Уз помоћ свог малог братића Бошка Љ.Бошковића, ком је књига посвећена,Љиљана Б.Бошковић је даривала исту библиотеци удружења „Деца у срцу“ са жељом да њеним корацима пођу сви они који су у могућности да дарују књигу, да би се библиотека Удружења формирала. Испред Удружења књигу је примила госпођа Снежана Илић. Такође, по књигу су добили чланови Удружења: Марини Вукадиновић, Стефан Раковић и Велимир Ђаковић ради сећања на ову манифестацију, као и Иван Николић за уложени труд за казивање песме.
Мали, вешти прстићи шарали су и осликавали јаја, без бојазни да ће ико приговорити зашто су се упрљали или зашто су баш „то“ нашарали. Убрзо, сва иста, безлична јаја су почела да добијају нови, јединствени и непоновљиви изглед. Сваки мали уметник је на љуску, као на сликарско платно пренео делић жеља своје мале душе. Ошарана јаја ће на Ускрс бити излагана на изложби код цркве.
За манифестацију су пријатељи оба Удружења донирали послужење и садржај за пакетиће, које је сваки мали учесник, на завршетку манифестације добио. Истовремено је текло и дружење одраслих, што пратилаца деце што чланова оба Удружења, уз огњиште старе куће.
Све наведено су, као и увек до сада, пропратиле и екипе РТВ ШУМАДИЈА и РТВ СУНЦЕ .
Организатори се захваљују свој деци – учесницима манифестације, пратиоцима , свештенству, пријатељима удружења, представницима медијских кућа са жељом да се уз Божију помоћ, и идуће године сусретнемо на истом месту, да се нађемо једни другима и да се вером, молитвом, лепотом и добротом боримо за здравље и напредак .
ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ !
Љиљана Б.Бошковић

Proudly powered by WordPress Theme: Adventure Journal by Contexture International.