Награда “Миле Недељковић” за 2015. годину

      

Из саопштења жирија о ужем избору за награду ”Миле Недељковић”за 2015. годину

Жири у саставу проф. др Ненад Љубинковић (председник жирија), Јасна Бјеладиновић-Јергић, др Јелена Јовановић, др Бранко Златковић и др Смиљана Ђорђевић-Белић, на последњем састанку одржаном почетком августа, сачинио је ужи избор студија које конкуришу за награду ”Миле Недељковић” за најбољу књигу из савремене српске фолклористике.

У ужи избор ушле су следеће књиге (поређане по азбучном реду презимена аутора):

 1. Јовановић, Бојан, Антрополошке имагинације, Hisperia edu, Београд, 2014.
 2. Јовановић, Јелена, Вокална традиција Јасенице у светлости етногенетских процеса, Музиколошки институт САНУ, Београд, 2014
 3. Коларевић, Владета, Разбој на сокаку, записи народног лирског стваралаштва из Горње Јасенице у Шумадији, Удружење грађана ”Баштина и будућност – Аранђеловац 1859”, Аранђеловац, 2014.
 4. Лајић, Михајловић Данка, Српско традиционално певање уз гусле, гусларска пракса као комуникацијски процес, Музиколошки институт САНУ, Београд, 2014.
 5. Љубинковић, Ненад, Наши далеки преци, Српска књижевна задруга, Београд, 2014 .
 6. Павковић, Никола Ф., Студије и огледи из правне етнологије, Српски генеалошки центар, Београд, 2014.

 

Коначну одлуку о овогодишњем добитнику награде ”Миле Недељковић” жири ће донети почетком септембра, док ће награда крајем истог месеца бити и свечано уручена у Аранђеловцу.

 

Списак пристиглих књига на конкурс за награду ”Миле Недељковић” (2015. година)

(Публикације су наведене према азбучном реду презимена аутора или наслову дела)

 1. Gorunović, Gordana, Autobiografija u kontekstu, ogledi iz etnografske antropologije, Srpski genealoški centar, Beograd, 2014.
 2. Јовановић, Бојан, Антрополошке имагинације, Hisperia edu, Београд, 2014.
 3. Јовановић, Јелена, Вокална традиција Јасенице у светлости етногенетских процеса, Музиколошки институт САНУ, Београд, 2014
 4. Коларевић, Владета, Разбој на сокаку, записи народног лирског стваралаштва из Горње Јасенице у Шумадији, Удружење грађана ”Баштина и будућност – Аранђеловац 1859”, Аранђеловац, 2014.
 5. Лајић, Михајловић Данка, Српско традиционално певање уз гусле, гусларска пракса као комуникацијски процес, Музиколошки институт САНУ, Београд, 2014.
 6. Љубинковић, Ненад, Наши далеки преци, Српска књижевна задруга, Београд, 2014 .
 7. Нематеријално културно наслеђе и локална средина II, тематски зборник, Александровац, 2014.
 8. Павковић, Никола Ф., Студије и огледи из правне етнологије, Српски генеалошки центар, Београд, 2014.
 9. Промишљање традиције, фолклорна и литерарна истраживања, зборник радова посвећен Мирјани Дрндарски и Ненаду Љубинковићу, Институт за књижевност и уметност, Београд, 2014.

 

 

Никола Павковић из Београда – добитник награде ”Миле Недељковић” 

Жири у саставу проф. др Ненад Љубинковић (председник жирија), Јасна Бјеладиновић-Јергић, др Јелена Јовановић, др Бранко Златковић, др Смиљана Ђорђевић-Белић, већином гласова донео је одлуку да награду ”Миле Недељковић” за најбољу књигу у области савремене фолклористике за 2015. годину добије проф. др Никола Павковић из Београда за књигу Студије и огледи из правне етнологије, у издању Српског генеалошког центра из Београда (2014). Повеља ”Миле Недељковић” за животно дело биће уручена проф. др Ненаду Љубинковићу из Београда.

У организацији Удружења грађана ”Баштина и будућност – Аранђеловац 1859”, признања ће свечано бити уручена 25. септембра у Аранђеловцу.

  

Награда ”Миле Недељковић”

Удружење грађана ”Баштина и будућност – Аранђеловац 1859” и ове године додељује награду ”Миле Недељковић” за најбољу објављену књигу из области савремене српске фолклористике (етнологије и антропологије, етномузикологије, народне или усмене књижевности). Награда носи име једног од најзначајнијих наших етнолога, проучаваоца народне традиције и историје, публицисте и педагога. Жири који бира најбољу књигу чине еминентни научници: проф. др Ненад Љубинковић (председник жирија), Јасна Бјеладиновић-Јергић. др Јелена Јовановић, др Бранко Златковић и др Смиљана Ђорђевић-Белић.

Манифестација Награда ”Миле Недељковић” културолошког је, научног и едукативног карактера, а биће одржана од 23. до 25. септембра 2015. године у Аранђеловцу. Програмски концепт ове манифестације подразумева доделу награде ”Миле Недељковић”, као и повеље ”Миле Недељковић” за животно дело. У оквиру програма биће одржан научни скуп под називом Шумадија кроз векове: језик, историја, фолклор, у сарадњи с Вуковом задужбином из Београда, на којем ће учествовати најзначајнији проучаваоци овог централног дела Србије. Такође,  у оквиру манифестације, биће представљена и књига др Јелене Јовановић Вокална традиција Јасенице у светлости етногенетских процеса, у издању Музиколошког института САНУ из Београда. О овој студији ће говорити др Сања Радиновић, доцент на Катедри за етномузикологију Факултета музичке уметности у Београду, др Биљана Сикимић, научни саветник Балканолошког института САНУ из Београда и ауторка др Јелена Јовановић. 

Манифестација Награда ”Миле Недељковић” обухвата традиционално и фолклористичке радионице за ученике аранђеловачких основних и средњих школа. Ове радионице се односе на стицање основних знања из области изворног традиционалног певања (музичка радионица ”Звонце” коју води етномузиколог Ксенија Милованчевић); курс етно фотографије (”Етно разгледница”, Славиша Живковић, познати шумадијски уметник наивац и етно фотограф); луткарска радионица ”Змај”, на којој ће се израђивати лутке од природних и еколошких материјала (курс ће водити Милош Јовичић, академски сликар). Учесници ће имати прилику да у посебном амбијенту аранђеловачке Етно куће и јавно прикажу радове настале на овим радионицама.

Један од циљева ове манифестације је и утемељење Српског фолклористичког центра у Аранђеловцу, што би подстакло реализацију многих савремених културолошких идеја које се темеље на научно- популарном, компаративном, едукативном и стваралачком односу према народној традицији. И ове године манифестација ће имати значајну подршку  Општине Аранђеловац и свих оних установа, удружења и појединаца с којима је и сам Миле Недељковић свесрдно сарађивао, оставивши за собом знаменито културно и научно дело.

 

Програм

 

Среда, 23. септембар 2015.

10.00 – 14.30:  Научни скуп под називом Шумадија кроз векове: језик, историја, фолклор, у сарадњи с Вуковом задужбином из Београда, на којем ће учествовати најзначајнији проучаваоци овог централног дела Србије.

 

Четвртак, 24. септембар

11.00: Етно разгледница, радионица етно фотографије за ученике аранђеловачких школа (координатор Славиша Живковић),

Етно кућа, Аранђеловац

13.00: Змај, луткарска радионица за ученике аранђеловачких школа (координатор, Милош Јовичић, академски сликар),

Етно кућа

20.00: Представљање књиге др Јелене Јовановић Вокална традиција Јасенице у светлости етногенетских процеса, у издању Музиколошког института САНУ из Београда. О овој студији ће говорити др Сања Радиновић, доцент на Катедри за етномузикологију Факултета музичке уметности у Београду, др Биљана Сикимић, научни саветник Балканолошког института САНУ из Београда и ауторка др Јелена Јовановић. У програму учествује и женска вокална група ”Вукасовчанке” из Вукасоваца, као и женска вокална група КУД-а ”Опленац” из Тополе,

Дом омладине, Аранђеловац

 

Петак, 25. септембар

11.00: Звонце, музичка радионица за омладинце певачких група аранђеловачких КУД-ова, као и ученике школа (координатор етномузиколог Ксенија Милованчевић),

Етно кућа

16.00: Огледалце (отварање изложбе радова етно фотографије и лутака, уз учешће полазника музичке радионице Звонце),

Етно кућа

20.00: Свечана додела награде „Миле Недељковић“ за најбољу савремену српску фолклористичку књигу. Додела повеље ”Миле Недељковић” за животно дело из области проучавања усмене традиције. Музички наступ Биљане Крстић из Београда, прослављеног извођача изворне српске музике,

Дом омладине

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Proudly powered by WordPress Theme: Adventure Journal by Contexture International.