Програм доделе награда ”Миле Недељковић” за 2019. годину

Удружење грађана ”Баштина и будућност – Аранђеловац 1859” и ове године додељује награду ”Миле Недељковић” за најбољу објављену књигу из области савремене српске фолклористике (етнологије и антропологије, етномузикологије, народне књижевности). Награда носи име једног од најзначајнијих наших етнолога, проучаваоца народне традиције и историје, публицисте и педагога. Жири који бира најбољу књигу чине еминентни научници: др Бранко Златковић (председник жирија), проф. др Ненад Љубинковић (потпредседник), Јасна Бјеладиновић Јергић, др Јелена Јовановић и др Смиљана Ђорђевић Белић.

Програм доделе награде ”Миле Недељковић” је културолошког, научног и едукативног карактера и биће одржан 26. септембра 2019. године у Аранђеловцу. Програмски концепт подразумева доделу награде ”Миле Недељковић”, као и специјалног признања и повеље за животно дело. Награду ”Миле Недељковић”, одлуком жирија добила је проф. др Снежана Самарџија из Београда за књигу Речи у времену, у издању Српске књижевне задруге (2018). Повељу ”Миле Недељковић” за животно дело, према одлуци жирија, добио је проф. др Момчило Златановић из Врања.

Награда ”Миле Недељковић” обухвата традиционално и фолклористичке радионице за ученике аранђеловачких основних школа. Ове радионице се односе на стицање основних знања из ликовних области, курс етно фотографије ”Етно разгледница” (радионицу води Славиша Живковић, познати шумадијски уметник наивац и етно фотограф); луткарска радионица ”Змај”, на којој ће се израђивати лутке од природних и еколошких материјала (курс ће водити Мирјана Филиповић, академски сликар).

Један од циљева ове манифестације је и утемељење Српског фолклористичког центра у Аранђеловцу, што би подстакло реализацију многих савремених културолошких идеја које се темеље на научно- популарном, компаративном, едукативном и стваралачком односу према народној традицији. И ове године манифестација ће имати значајну подршку  Општине Аранђеловац и свих оних установа, удружења и појединаца с којима је и сам Миле Недељковић свесрдно сарађивао, оставивши за собом знаменито културно и научно дело.

Програм

Четвртак, 26. септембар

11.00: Етно разгледница, радионица етно фотографије за ученике аранђеловачких школа (координатор Славиша Живковић),

Етно кућа, Аранђеловац

13.00: Змај, луткарска радионица за ученике аранђеловачких школа (координатор Мирјана Филиповић, академски сликар),

Етно кућа

19.00: Свечана додела награде „Миле Недељковић“ за најбољу књигу из области проучавања српске традицијске културе и историје. Додела повеље ”Миле Недељковић” за животно дело у области проучавања народне културе и традиције. Музички наступ изворне мушке певачке групе ”Сретењске зоре” из Аранђеловца,

Парохијски дом Врбичке цркве

Proudly powered by WordPress Theme: Adventure Journal by Contexture International.