Конкурс за награду “Миле Недељковић” за 2021. годину

Награда ”Миле Недељковић”, коју је утемељило Удружење грађана ”Баштина и будућност – Аранђеловац 1859”,  додељује се за најбоље дело из области савремене српске фолклористике (етнологије и антропологије, етномузикологије и народне књижевности). Награда носи име једног од најзначајнијих наших етнолога, проучаваоца народне традиције и историје, публицисте и педагога. Награда подразумева новчани износ и плакету, а жири који ће и ове године вредновати приспеле наслове, сачињен је од еминентних научних радника:

др Бранко Златковић (председник),

др Јелена Јовановић,

др Смиљана Ђорђевић Белић.

За награду могу конкурисати научне студије и сакупљачке збирке објављене на српском језику, као прво издање у протеклој 2020. години. Конкурс је отворен до 15. јула текуће године, а по 3 примерка књиге треба послати на адресу: ОШ ”Милош Обреновић”, с назнаком за Награду ”Миле Недељковић”, Светогорска 7, 34300 Аранђеловац.

          Награда ”Миле Недељковић” биће додељена крајем септембра 2021. године у Аранђеловцу у оквиру програма који је манифестационог карактера.

У реализацији ове идеје, Удружење грађана ”Баштина и будућност – Аранђеловац 1859” има, као и сваке године, подршку Општине Аранђеловац и свих оних установа, удружења и појединаца с којима је и сам Миле Недељковић свесрдно сарађивао, оставивши за собом знаменито културно и научно дело.

Више о Награди ”Миле Недељковић” потражити на сајту www.bastinaibuducnost.org

Иван Златковић, координатор манифестације (064/140-24-98)

Награда ”Миле Недељковић”

Удружење грађана ”Баштина и будућност – Аранђеловац 1859” и ове године додељује награду ”Миле Недељковић” за најбољу објављену књигу из области савремене српске фолклористике (етнологије и антропологије, етномузикологије, народне књижевности). Награда носи име једног од најзначајнијих наших етнолога, проучаваоца народне традиције и историје, публицисте и педагога. Жири који бира најбољу књигу чине еминентни научници: др Бранко Златковић (председник жирија), др Јелена Јовановић и др Смиљана Ђорђевић Белић.

Програм доделе награде ”Миле Недељковић” је културолошког, научног и едукативног карактера, а биће одржан 24. септембра 2021. године у Аранђеловцу. Програмски концепт подразумева доделу награде ”Миле Недељковић”, као и повеље за животно дело.

Награда ”Миле Недељковић” обухвата традиционално и фолклористичке радионице за ученике аранђеловачких основних школа. Ове радионице се односе на стицање основних знања из ликовних области, курс етно фотографије ”Етно разгледница” (радионицу води Славиша Живковић, познати шумадијски уметник наивац и етно фотограф); луткарска радионица ”Змај”, на којој ће се израђивати лутке од природних и еколошких материјала (курс ће водити Мирјана Филиповић, академски сликар).

Један од циљева ове манифестације је и утемељење Српског фолклористичког центра у Аранђеловцу, што би подстакло реализацију многих савремених културолошких идеја које се темеље на научно- популарном, компаративном, едукативном и стваралачком односу према народној традицији. И ове године манифестација ће имати значајну подршку  Општине Аранђеловац и свих оних установа, удружења и појединаца с којима је и сам Миле Недељковић свесрдно сарађивао, оставивши за собом знаменито културно и научно дело.

Програм

Петак, 24. септембар

11.00: Етно разгледница, радионица етно фотографије за ученике аранђеловачких школа (координатор Славиша Живковић),

Етно кућа, Аранђеловац

13.00: Змај, луткарска радионица за ученике аранђеловачких школа (координатор Мирјана Филиповић, академски сликар),

Етно кућа

19.00: Свечана додела награде „Миле Недељковић“ за најбољу књигу из области проучавања српске традицијске културе и историје. Додела повеље ”Миле Недељковић” за животно дело у области проучавања народне културе и традиције.

Парохијски дом Врбичке цркве

Categories: Награда "Миле Недељковић"

Post navigation

Comments are closed.

Proudly powered by WordPress Theme: Adventure Journal by Contexture International.