НАГРАДА “МИЛЕ НЕДЕЉКОВИЋ” ЗА 2021. ГОДИНУ

Удружење грађана ”Баштина и будућност – Аранђеловац 1859” из Аранђеловца, и ове године традиционално додељује награду ”Миле Недељковић” за најбољу књигу у протеклој 2020. години из области савремене српске фолклористике (етнологије и антропологије, етномузикологије и народне књижевности). Награда носи име једног од најзначајнијих наших етнолога, проучавалаца народне баштине и историје, публицисте и педагога. Жири који је изабрао најбољу студију чине признати научници: др Бранко Златковић (председник), др Јелена Јовановић и др Смиљана Ђорђевић Белић.

Одлуком жирија, награду ”Миле Недељковић” за најбољу књигу у области проучавања народне српске традиције, за 2021. годину, добила је др Драгана С. Ђурић из Балканолошког института САНУ из Београда, за студију Дани у недељи у народној култури Јужних и Источних Словена, у издању Балканолошког института САНУ Београд (2020).

Такође, жири у саставу: др Иван Златковић (председник), проф. др Душан Извонар и Невенка Поповић, етнолог, донео је одлуку да Повеља ”Миле Недељковић” за животно дело буде додељена знаменитом педагогу, проучаваоцу и истраживачу народне књижевности проф. др Марији Клеут из Новог Сада.

Признања ће бити додељена 22. октобра, у 19.00, у аранђеловачкој библиотеци ”Свети Сава”.

Иван Златковић

Categories: Награда "Миле Недељковић"

Post navigation

Comments are closed.

Proudly powered by WordPress Theme: Adventure Journal by Contexture International.