Награда “Миле Недељковић” за 2023. годину

                            

Награда ”Миле Недељковић”, коју је утемељило Удружење грађана ”Баштина и будућност – Аранђеловац 1859”,  додељује се за најбоље дело из области савремене српске фолклористике (етнологије и антропологије, етномузикологије и народне књижевности). Награда носи име једног од најзначајнијих наших етнолога, проучаваоца народне традиције и историје, публицисте и педагога. Награда подразумева новчани износ и плакету, а жири који ће и ове године вредновати приспеле наслове, сачињен је од еминентних научних радника:

др Бранко Златковић (председник),

др Јелена Јовановић,

др Смиљана Ђорђевић Белић.

За награду могу конкурисати научне студије и сакупљачке збирке објављене на српском језику, као прво издање у протеклој 2022. години. Конкурс је отворен до 03. јула текуће године, а по 3 примерка књиге треба послати на адресу: ОШ ”Милош Обреновић”, с назнаком за Награду ”Миле Недељковић”, Светогорска 7, 34300 Аранђеловац. 

Награда ”Миле Недељковић” биће додељена крајем октобра 2023. године у Аранђеловцу у оквиру програма који је манифестационог карактера.

У реализацији ове идеје, Удружење грађана ”Баштина и будућност – Аранђеловац 1859” има, као и сваке године, подршку Општине Аранђеловац и свих оних установа, удружења и појединаца с којима је Миле Недељковић свесрдно сарађивао, оставивши за собом знаменито културно и научно дело.

Више о Награди ”Миле Недељковић” потражити на сајту www.bastinaibuducnost.info

Иван Златковић, координатор манифестације (064/140-24-98)

Удружење грађана ”Баштина и будућност – Аранђеловац 1859” и ове године додељује награду ”Миле Недељковић” за најбољу објављену књигу из области савремене српске фолклористике (етнологије и антропологије, етномузикологије, народне књижевности). Награда носи име једног од најзначајнијих наших етнолога, проучаваоца народне традиције и историје, публицисте и педагога. Жири који бира најбољу књигу чине еминентни научници: др Бранко Златковић (председник жирија), др Јелена Јовановић и др Смиљана Ђорђевић Белић.

Програм доделе награде ”Миле Недељковић” је културолошког, научног и едукативног карактера, а биће одржан 20. октобра 2023. године у Аранђеловцу. Програмски концепт подразумева доделу награде ”Миле Недељковић”, као и повеље за животно дело.

Награда ”Миле Недељковић” обухвата традиционално и фолклористичке радионице за ученике аранђеловачких основних школа. Ове радионице се односе на стицање основних знања из ликовних области, курс етно фотографије ”Етно разгледница” (радионицу води Славиша Живковић, познати шумадијски уметник наивац и етно фотограф); луткарска радионица ”Змај”, на којој ће се израђивати лутке од природних и еколошких материјала (курс ће водити Мирјана Филиповић, академски сликар).

Један од циљева ове манифестације је и утемељење Српског фолклористичког центра у Аранђеловцу, што би подстакло реализацију многих савремених културолошких идеја које се темеље на научно- популарном, компаративном, едукативном и стваралачком односу према народној традицији. И ове године манифестација ће имати значајну подршку  Општине Аранђеловац и свих оних установа, удружења и појединаца с којима је и сам Миле Недељковић свесрдно сарађивао, оставивши за собом знаменито културно и научно дело.

Програм

Петак, 20. октобар

11.00: Етно разгледница, радионица етно фотографије за ученике аранђеловачких школа (координатор Славиша Живковић),

Етно кућа, Аранђеловац

13.00: Змај, луткарска радионица за ученике аранђеловачких школа (координатор Мирјана Филиповић, академски сликар),

Етно кућа

19.00: Свечана додела награде „Миле Недељковић“ за најбољу књигу из области проучавања српске традицијске културе и историје. Додела повеље ”Миле Недељковић” за животно дело у области проучавања народне културе и традиције.

Народна библиотека ”Свети Сава”, Аранђеловац

Данијела Поповић Николић и Љубинко Раденковић, добитници признања ”Миле Недељковић” за 2023. годину

На основу мишљења жирија, који чине др Бранко Златковић, председник, др Јелена Јовановић, др Смиљана Белић, у ужи избор за награду ”Миле Недељковић”, ушле су следеће књиге (наведено по азбучном реду аутора):

1. Горуновић, Гордана, Огледи из етнологије, Српски генеалошки

центар, Београд, 2022.

2. Крстић, Дејан. Традиционална свирка на окарини у Ласову и

источној Србији [Звучни снимак] = Тraditional Playing on the

Okarina from Lasovo and Eastern Serbia / Бокан Станковић.

[Јагодина] : World music асоцијација Србије, 2022 (Београд :

General Disc Technology Јагодина Златна књига). 1 CD (71 min) ; 12

cm + 1 текстуални прилог ([106] стр.).

3. Перић, Драгољуб, Прамен магле поље притиснуо, Необични

јунаци епске усмене епике, Академска књига, Нови Сад, 2022.

4. Поповић Николић, Данијела. На светом месту и око њега:

фолклор у слојевима културе. Ниш: Филозофски факултет, 2022.

Чланови жирија су донели једногласну одлуку да за 2023. годину из области савремене фолклористике, награду ”Миле Недељковић” добије

проф. др Данијела Поповић Николић, за књигу На светом месту и око њега: фолклор у слојевима културе, коју је издао Филозофски факултет из Ниша (2022).

           На основу мишљења жирија, који чине др Иван Златковић, председник, проф. др Душан Извонар и Невенка Поповић, етнолог, донета је одлука да повељу ”Миле Недељковић” за животно дело за 2023. годину добије дописни члан САНУ Љубинко Раденковић.

Признања ће бити свечано уручена 12. децембра у 19.00 часова, у Народној библиотеци ”Свети Сава” у Аранђеловцу.

Categories: Награда "Миле Недељковић"

Post navigation

Comments are closed.

Proudly powered by WordPress Theme: Adventure Journal by Contexture International.